Nenad Matić i Stjepan Horvat, predsjednik i zamjenik predsjednika Zelene liste, političke stranke osnovane u veljači prošle godine, održali su jučer konferenciju za novinare. Matić je podsjetio kako su Vladi RH uputili prijedloge triju konkretnih mjera demografske obnove pod zajedničkim nazivom "Malen korak za Vladu, velik za roditelje". Odgovor nisu dobili, pa su se zato odlučili na javno predstavljanje svojih inicijativa.

 

U Zelenoj listi tako predlažu da se roditelji oslobode plaćanja svih davanja za izdavanje dokumenata i potvrda za maloljetne osobe; potom izjednačavanje u plaćanju bolovanja za dijete s vlastitim bolovanjem zaposlene osobe.

- U sadašnjem zakonodavstvu ako uzimate bolovanje za sebe imate pravo na naknadu koja se veže u odnosu na Vašu plaću dok kada idete na bolovanje zbog djeteta naknada se veže uz osnovicu od 4257 kuna, što je ujedno i maksimalna naknada. Tako roditelji s većom plaćom od osnovice ostaju zakinuti i mnogo slučajeva ne uzimaju bolovanje i nisu uz bolesno dijete - upozorio je Matić. Treća mjera za koju se zauzimaju su besplatni udžbenici za osnovno školstvo. Matić i Horvat najavili su i aktivnosti na omasovljenju stranka, posebice na području Slavonije.

Glas slavonije D.Ku.