U srijedu 15. studenoga bjelovarskom Hotelu Central održano je predstavljanje politike Zelene liste i imenovanje povjerenika Zelene liste za Grad Bjelovar i Bjelovarsko – bilogorsku županiju. Predstavljanje su vodili Nenad Matić, predsjednik Zelene liste i Tihomir Štimac, povjerenik.

 – Zelena lista nastala je u veljači 2017. godine, nakon razlaza u HSS-u, suzpenzija i raspuštanja, jedan dio članova stranke u Zagrebu odlučio je pronaći svoj put. U svom temeljnom političkom programu, stranka ima održivi razvoj, zaštitu okolišta, zaštitu prava potrošača te sve moderne ekološke politike. Nakon lokalnih izbora, u Zagrebu imamo jednog zastupnika u Gradskoj skupštini, sedam vjećnika u gradskim četvrtima, 17 vijećnika po mjesnim odborima, pet predsjednika u mjesnim odborima u Zagrebu. Istovremeno, odlučili smo se proširiti po cijeloj Hrvatskoj i s time krećemo upravo iz Bjelovara jer je riječ o kraju o kojem treba voditi puno brige u smislu njegovog razvoja. Kada se sagleda statistika, i za BBŽ su poražavajući podaci što se tiče iseljavanja ljudi.

Zelena lista smatra da se treba voditi briga o hrvatskom selu, seljacima, poljoprivrednicima, kao i svima koji na selu žive, a bave se nekim drugim djelatnostima. Nakon procesa industrijalizacije u cijeloj Europi, sada dolazi proces razvoja malih tvrtki i malih poduzeća, koja zauzimaju sve veći prostor na tržištu i koja su smještena u manjim mjestima. Mi vašu županiju, kao i ostatak RH vidimo kao mikroregije koje će nositi razvoj Hrvatske, ali na način da nam šume, vode i zrak budu prioriteti, lijepi, čisti i hrvatski. Mislimo da zbog toga Zelena lista ima šansu i budućnost u ovoj zemlji. Želimo sudjelovati u rješavanju problema koji se tiču naše države.

Primjerice, u ovom trenutku se ne može naći niti jedna pozicija u Republici Hrvatskoj za izgradnju hidrocentrale ili bilo koje elektrane jer za bilo koju poziciju uvijek postoje razlozi protiv. Mi smo priču okrenuli na drugačiji način i krenuli put traženja reješenja. Razgovaramo sa stručnjacima i polako dolazimo do zaključka, odnosno par lokacija, za koje mislimo da su najbolje za tako nešto, pritom naravno želimo fosilna goriva doslovno zaboraviti. U Gradu Zagrebu aktivno sudjelujemo u politici zbrinjavanja otpada. Bjelovaru i Bjelovarsko bilogorskoj županiji po tom pitanju također možemo pomoći svojim iskustvima i znanjem. Našim poljoprivrednicima moramo početi pomagati da se snađu u moru propisa i da pokušaju što više sredstava dobiti za svoje poslove, općine, županije, rekao je predsjednik Zelene liste Nenad Matić.

U Zagrebu stranka broji 950 članova, dok najjoviji član dolazi upravo iz Bjelovara. Više o samoj županiji, razlozima za odabir Zelene liste rekao je povjerenik stranke.

– Sva ova načela o kojima je Nenad govorio željeli smo progurati kroz našu bivšu stranku, međutim dolazilo je do nekih mimoilaženja zbog čega ideje nisu uspijele zaživjeti. Naša stranka razmišlja o 2012. ili 2031. godini, a ne samo o ovoj godini ili slijedećoj, u kojima se hrvatska politika svakodnevno lomi. Ovdje imamo čelne ljude Grada i Županije koji nisu pripadnici jednog od ova dva tabora, lijevog ili desnog. Mislimo da svojim idejama, planovima i programima možemo zaintrigrirat velik broj ljudi. Cilj nam je vrlo brzo u Bjelovaru oformiti neku organizaciju. Već imamo listu prioriteta stranke, pa ljudi ne bi trebali biti iznenađeni ako kroz dan, dva im stignu neki pozivi. Naša će politika biti afirmativna i bazirat će se na konstruktivnoj kritici, novim idejama, rekao je Tihomir Štimac, povjerenik Zelene liste za Grad Bjelovar i Bjelovarsko – bilogorsku županiju. 

Branka Sobodić, Bjelovar.info