Zelena lista i Udruga poljoprivrednika zatražile su da se u upravljanje Agrokorom aktivno uključi i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i zaustavi uvoz, koji, kako tvrde, posljednjih mjeseci najviše generira posrnula kompanija Ivice Todorića.

 

Zelena lista i Udruga poljoprivrednika su ispred Uprave Agrokora održale konferenciju za novinare. Teme su bile kašnjenje isplate dugova malim dobavljačima Agrokora te povećanje uvoza poljoprivrednih proizvoda. Naime, samo u prva tri mjeseca ove godine Hrvatska ih je uvezla za 20 milijuna eura više nego prošle godine – ukupno u vrijednosti od 600 milijuna eura, prenosi N1 televizija.

Raste uvoz voća i povrća

Predsjednik Zelene liste Nenad Matić je rekao da imaju saznanja da se posljednjih mjeseci, posebno u posljednja dva mjeseca, više uvozi, poglavito voća i povrća.

“Jedan od najvećih uvoznika je Agrokor odnosno Konzum, a najviše se uvoze jabuke, jaja i mliječni proizvodi”, kazao je Matić.

Ako je istina da je Agrokor generator uvoza, Matić je prozvao Ramljaka da se oglasi i objasni kako on kao osoba koja je postavljena od vlasti može poticati uvoz.

Poručio je da “mali ministar”, koji upravlja najvećim resorom u državi, podnese izvješće o uvozu. Također, zatražio je da se u upravljanje Agrokorom uključi ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Matić kaže da bi na kraju godine iznos od uvoza mogao dosegnuti čak 20 milijardi kuna.

Tihomir Jaić, predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika i član Koordinacije dobavljača Agrokora, kaže da među vlasnicima OPG-ova vlada velika neizvjesnost jer im još uvijek nisu isplaćeni stari dugovi, a, prema podacima koje je ranije iznio Agrokor, riječ je o 36 milijuna eura.

Čiji će biti silosi?

“Sve se manje uzima robe od domaćih proizvođača, a sve više uvozimo, to se najviše osjeti kod voća, ali i povrća. Drugi problem su žitarice, uskoro će žetva. Cijene koje se najavljuju su izuzetno male, od 80 lipa do kuna po kilogramu, i problem je treba li uopće dati žitarice Agrokoru. Pitanje je čiji će biti silosi, hoće li završiti u američkim ili ruskim rukama”, kazao je Jaić.

Ante Ramljak je, kada je Agrokor potvrdio da je dobio kredit od 470 milijuna eura, najavio da će prvom tranšom kredita u iznosu od 100 milijuna eura biti u potpunosti isplaćeni dugovi malim dobavljačima, no to se očito nije dogodilo…

U Agrokoru su, međutim, odbacili navode da su krivi što se zadnjih mjeseci povećao uvoz prehrambenih proizvoda.

Što se tiče isplate starog duga malim dobavljačima, individualnim proizvođačima i mikro tvrtkama, Vlado Čondić Galiničić, posebni savjetnik za poljoprivredu u Agrokoru, je naveo da je dio starog duga isplaćen odmah nakon što je izvanreda Uprava 10. travnja stigla u Agrokor, a da će ostatak tog duga, riječ je, tvrdi, ne veći od 30 milijuna eura, biti isplaćen do kraja srpnja. Tvrdi da rok isplate tog duga nije probijen.

Rekao je da se čeka sutrašnji sastanak privremenog Vjerovničkog vijeća na kojem će se utvrditi točni kriteriji isplate malim dobavljačima, individualnim proizvođačima i mikro tvrtkama. Novac će biti osiguran iz druge tranše kredita Agrokoru u iznosu od 150 milijuna eura.

Na pitanje hoće li se malim dobavljačima otpisati dio duga, odgovorio je: “Za sada se o tome nije raspravljalo i mislim da neće, oni će razgovarati i o drugim dobavljačima.”

“Dugovanja koja smo naslijedili isplatit ćemo u manje od tri mjeseca”, kazao je za N1 televiziju.

“Odbacujemo sve navode po kojima su Agrokor i Konzum generatori i inicijatori uvoza voća i povrća u Hrvatsku. Na našim policama je 80 posto voća i povrća domaćih proizvođača”, kazao je Čondić Galiničić.