Koje su moje reference da stranku nazovem zelenom? Za početak sam radio kao čuvar prirode, imam položen stručni ispit za čuvara prirode, završio sam agronomiji, a magistrirao na marketingu održivog razvoja. U dosadašnje političkom radu sam vodio brigu o ruralnom prostoru, dobrobiti životinja, ekološkoj poljoprivredi i hrani,  ekologiji…

  1. Čestitam na osnivanju nove stranke. Zašto Zelena lista? Moje viđenje bivše stranke je bilo zeleno pa je ovo samo kontinuitet moderne politike jer mislim da su zeleni budućnost, a u ovom trenutku se nitko ozbiljno ne bavim zelenim temama.
  2. Iz Oraha stižu primjedbe da je već postojala Zelena lista. Kako ste se uopće registrirali? Napade držim neopravdanim jer su napustili zelenu ideju, otišli u drugu stranku, podržali Josipovića. Imali su veliku šansu pozicionirati zelenu boju, ali su pocrvenjeli. Konačno je mjerodavno Ministarstvo uprave čiju odluku ćemo poštujemo.
  1. Na osnivačkoj skupštini vidjeli smo i Željka Mavrovića. Tko vam se još pridružio, osim bivših haesesovaca? Ovo je stranka prijatelja koji su dijelom bili članovi HSS-a, ali svakim danom je sve više novih članova koji podržavaju zelene i većini je prvi politički angažman. Željko je došao kao moj prijatelj, cijenimo se i poštujemo, a on je uvijek podržavao moderne zelene ideje. Ima puno običnih javnosti nepoznatih ljudi koji u svojim sredinama su cijenjeni i poštovani.

  2. Kako bi definirali stranku, što piše u programu, kojim se glasačima obraćate? Na državnom nivou imamo standardne odrednice zelenih (zaštita okoliša, održivi razvoj, gospodarenje otpadom), ali na ovim izborima se bavimo Zagrebom kojeg vidimo kao grad prijatelj kućnih ljubimaca u kojem ćemo zabraniti njihovo usmrćivanje i ubijanje, ali i urediti im igrališta i šetnice. Zeleni Zagreb s Medvednicom i Sljemenom, ali koji će živjeti uz Savu s više biciklističkih staza, većom pješačkom zonom u centru… Zagreb s natkrivenom sjevernom i zapadnom tribinom Maksimira, ali i s većim izdvajanjima za amaterski sport. Zagreb u kojem će odvajanje otpada biti navika i pravilo, a Jakuševac će se sanirati i zatvoriti. Naši glasači su svi kojima su ove teme važne.

  3. Kakve su vaše reference da stranku zovete zelenom? Za početak sam radio kao čuvar prirode, imam položen stručni ispit za čuvara prirode, završio sam agronomiji, a magistrirao na marketingu održivog razvoja. U dosadašnje političkom radu sam vodio brigu o ruralnom prostoru, dobrobiti životinja, ekološkoj poljoprivredi i hrani, ekologiji …

  4. Gradonačelnik Bandić pružio vam je potporu, a vi najavili suradnju s njim. Kako ćete surađivati?Kada netko, a posebice Bandić, računa na vas znači da nešto vrijedite u politici i imate brojnu i ozbiljnu ekipu oko sebe. Zelena lista ima više od 700 članova u Zagrebu, a do izbora ćemo imati više od 1000 članova. S naših 5000 glasova ćemo odlučiti pobjednika u Zagrebu. Mi prvo razgovaramo s Bandićem i ako se dogovorimo oko nekoliko nama važnih programskih ciljeva idemo zajedno delati i pobijediti.
  1. Je li to dobro da ste se već sad etiketirali kao bandićevci. Zašto bi netko glasovao za vas a ne izravno za njega? Kada se dogovorimo ići ćemo zajedno na izbore gdje će on biti naš kandidat za gradonačelnika i imati ćemo zajedničku listu. Mi jamčimo da će prije navedeni programski ciljevi ostvariti, a to će jamčiti i Bandić kao budući gradonačelnik. Naš cilj je upravljati procesima jer tada kreirate događanja i možete provesti svoje ideje i programe.

  2. Znate li da su Bandić i vaš donedavni predsjednik Beljak samoborski prijatelji, ali Beljak opet surađuje s SDP-om. Kako to komentirate? Prijateljstvo očito shvaćamo drugačije, ali mislim da nije dobro da HSS previše i prerano pocrveni jer potpisivanje programskih deklaracija o zajedničkoj platformi je jaka povezanost sa SDP-om. Vodim i volim politiku desnog centra.

  3. Kad malo bolje pogledam izgleda da je Beljak bio u pravu, vi ste jedva čekali da se negdje uhljebite. Zašto ste nakon 22 godine napustili svoj HSS? Nakon 22 godine članstva je teško otići, ali moji stavovi i načela kao vidim politiku i demokraciju su u suprotnosti s Beljakovim vođenjem Stranke i načinom pobjede na unutarstranačkom referendum bez protivnika. Nakon bezrazložne suspenzije slijedilo bi izbacivanje, pa sam ja radije sam otišao. Da sam htio trpjeti, klimati i slušati danas bih bio potpredsjednik HSS-a, ali ovako mi je savjest čista.

  4. Kao njihov član radili ste i u Ministarstvu poljoprivrede. Kako komentirate afere i malverzacije sa poticajima koje se sve više otkrivaju ? Žalosti me to da svakim danom izlaze nove afere iz mandat Jakovine i to malverzacije s europskim novcem. To nosi veliku štetu Hrvatskoj i njenom ugledu, a o šteti hrvatskom selu govore mladi koji odlaze preko granica a da su možda ti novci otišli njima danas bi ostali u svom selu i radili.

 

Zlatko Šimić, Jutarnji list