Ako prođe javni poziv za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora (OIE), koji je potkraj srpnja raspisao Hrvatski operator tržišta energije (HROTE), Hrvatska će iz državnog proračuna poticati proizvodnju električne energije od "tuđeg smeća".

Riječ je o energiji iz obnovljivih izvora – različitog otpada koju će vlasnici bioplinskih postrojenja uz izdašne državne poticaje prodavati po povlaštenim cijenama, a nusproizvodi od izgaranja nekontrolirano će se odlagati zagađujući okoliš. Zbog toga su problematične energane na biomasu, koje ne podliježu nikakvoj kontroli sirovine koju koriste. Osim toga, spornim javnim pozivom u isti se položaj stavljaju domaći poljoprivrednici i stočari, koji imaju vlastitu sirovinu za bioenergane, poput stajskog gnojiva, slame, sijena i sječke, s uvoznicima koji uvoze tuđe smeće da bi ga u Hrvatskoj pretvarali u električnu energiju, što im država u konačnici financira.

VELIKI PRIJEPORI

– I ovaj natječaj za subvencioniranje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora raspisuje se za velike igrače. Domaći poljoprivrednici i stočari nemaju šanse premda imaju vlastitu sirovinu za proizvodnju iz obnovljivih izvora energije – ističe čelnik Zelene liste Nenad Matić.

– Ekološko zbrinjavanje biootpada u zemljama EU-a iznimno je skupo pa se pod krinkom takvog otpada u Hrvatsku uvozi sve i svašta. Samo probrani koriste bioplinska postrojenja da bi uvozili otpad, konkretno iz Italije, za koji im ova zemlja plaća da ga odvezu. Nakon što proizvedu struju od tog otpada u Hrvatskoj i prodaju je po povlaštenoj cijeni, ostatke razbacuju po našim njivama kao gnojivo – upozorava Matić.

I ovaj javni poziv, koji je svjetlo dana ugledao krajem srpnja, izazvao je velike prijepore u javnosti, poglavito u poljoprivrednom sektoru. Hrvatska poljoprivredna komora traži njegovo poništenje, uz obrazloženje da se pogoduje stranim uvoznim lobijima koji uvoze sumnjivi otpad da bi od njega u Hrvatskoj proizvodili struju.

Više na https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/celnik-zelene-liste-natjecaj-za-proizvodnju-elektricne-energije-iz-obnovljivih-izvora-raspisuje-se-za-velike-igrace-njima-zarada-nama-zagadenje-1039587

Nenad Matić 3. na listi Domovinskog pokreta u II. izbornoj družio se sa građanima u Koprivnici
Danas u Koprivnici

Zato što svoje volim!

Hvala Koprivnica ?

 

video : https://youtu.be/Q3w8WuPZxyw

 Dr. sc.Miroslav Škoro i mr. sc. Nenad Matić na upit o posvajanju djece i zaštiti života iznijeli su svoje stavove i mišljenja da život treba braniti od začeća do smrti.


Nenada Matića, kandidata na listi Domovinskog pokreta u 2. izbornoj jedinici iznio je svoju osobnu životnu priču, zahvalio sa majci koja ga je rodila unatoč tome što je bila svjesna da ga neće moći odgojiti.

"Danas sam živ zahvaljujući činjenici da je moja majka majka odustala od pobačaja.

Ja sam odrastao, ne kod bioloških roditelja, u dobroj familiji, dobrih roditelja, na dobrim kršćanskim načelima i dobro sam odgojen”,
“Odluke o pobačaju donose se olako. Radi se o brzoj proceduri koja se provodi bez edukacije i bez sagledavanja ozbiljnosti posljedica. Sramota je za današnju Hrvatsku i HDZ da je u bivšoj komunističkoj državi pobačaj bio iznimka, a danas je – u državi u kojoj navodno imamo demokršćansku opciju na vlasti – pravilo.”


“To su teške teme, radi se o ljudskim sudbinama s kojima se političari ne bi trebali olako nabacivati. Njihove riječi mnoge pogađaju i vrijeđaju. U izbjegavanju ozbiljnih tema, HDZ koji je u međuvremenu postao liberalna stranka, ubacuje zamke gdje će oni poentirati. Vrijeđaju branitelj , vrijeđaju osjećaje umjesto da pružaju budućnost, takvom politikom tjeraju cijele obitelji van zemlje.”


Poručio je u emotivnom istupu te istaknuo kako je zahvalan na prilici zbog koje sada ima vlastitu obitelj, ispunjen život te je ponosni otac rekao je Matić.

Više u videu : https://youtu.be/8NPGYUO_P5s

 

#domovinskipokret #nenadmatic #miroslavskoro #zelenalista #zelenihr #hss #jandrokovic #hdz #izbori #podravina #bilogora #zivot #abortus #pobacaj #vjera #ljubav #katolik #crkva

 

Predsjednik Zelene liste mr.sc. Nenad Matić treći je na pobjedničkoj listi koju nosi dr.sc. Miroslav Škoro u drugoj izbornoj jedinici koalicije Domovinskog pokreta. Iz naroda za narod! Nenad Matić

 

#nenadmatic #zelenalista #domovinskipokret #podravina #bilogora #zagreb #izbori2020 #miroslavskoro #zelenihr

Naša kandidatkinja iz Zelene liste na koalicijskoj listi Domovinskog pokreta u I. izbornoj jedinici.
Prava Zagrepčanka za zagrebačku izbornu jedinicu!
Zaokružite Petra Brekalo i broj 9. na Škorinoj listi u Zagrebu.